Kao što je poznato već duže vremena velika istraživanja se posvećuje i pčelinjim proizvodima zbog lekovitih supstancija koje se u njima nalaze. U novije vreme više pažnje se poklanja propolisu, koji sadrži veliki broj različitih komponenti kao što su: flavoni, flavonoidi, masne kiseline, ugljenovodonična jedinjenja, oligoelementi itd.

Istraživačima je pošlo za rukom da iz propolisa izoluju i identifikuju veći broj flavonskih jedinjenja. Neka od ovih jedinjenja su odgovarajućim procesom u više faza sintetizovali i utvrđeno je da u celishodnoj kombinaciji (pet flavonskih jedinjenja) imaju istovetne biološke efekte kao i njihovi analozi koji su izolovani iz propolisa. Međutim, razumljivo je, da je za praktično korišćenje lekovitih efekata neuporedivo racionalnije da aktivne supstancije (flavonska jedinjenja) posebnim postupkom dobijamo iz propolisa nego njihovom sintezom. Pored toga, naši istraživači su utvrdili da određena flavonska: jedinjenja iz propolisa dobivena na određen način imaju zajedno (u smeši) znatno veći biološki efekat nego pojedinacno izolovani.

Preparat koji se specijalnim postupkom može dobiti iz propolisa je termo i foto stabilna supstancija koja se rastvara u nekim organskim rastvaračima. Ne rastvara se u vodi. Može se koristiti u obliku rastvora (kapi). Sa pogodnim nosačem može se proizvoditi u obliku tableta ili kapsula. Ove činjenice su bile osnova za formulisanje lekovitog sredstva koje je nazvano DIFLAGAL.

Preklinička ispitivanja su pokazale da DIFLAGAL ima antiinflamatorno i analgetičko dejstvo. Eksperimenti na životinjama su demonstrirali da čak i ekstremno visoke doze nemaju toksične ili neželjene sporedne efekte.
Pacijenti tretirani DIFLAGALOM nisu imali nikakve stomačne tegobe i nisu zapaženi bilo kakvi neželjeni sporedni efekti.

DIFLAGAL je ispitan u dve zdravstvene ustanove u Beogradu. Oficijelni rezultati dobijeni na oko 150 pacijenata bili su izuzetno dobri. DIFLAGAL je primenjen pod medicinskim nadzorom na preko 2.000 pacijenata koji su patili od različitih oboljenja prostate. Značajno ili potpuno uklanjanje tegoba je zabeleženo u više od 90 % slučajeva.

Hronicni prostatitis i adenoma prostate su veoma česta oboljenja muškaraca. Retko se može naći i jedna muška osoba koja u toku svog života nije osećala tegobe u smislu pečenja, žarenja u mokraćnom kanalu, lakog bola u predelu perineuma, pojačanog lučenja sluzi iz mokraćnog kanala, učestalog mokrenja narocito noću. Pri tome u laboratorijskim nalazima često nije bilo dokazanih razloga njihovim tegobama. Po pravilu, to su osobe koje iz dana u dan obilaze lekare, traže pomoc, žale se na nelagodnosti, a od stručnjaka zbog negativnih nalaza bivaju proglašeni uobraženim, neurotiziranim bolesnicima. Međutim, postoje i brojni bolesnici koji uz ovakve anamnestičke podatke imaju i klinički pozitivan nalaz pri tuširanju prostate i pri pregledu istisnutog sekreta. Radi ilustracije terapijskih efekata DIFLAGAL-a navodimo deo izvešitaja jedne zdravstvene institucije iz Beograda u kojoj su bolesnici tretirani lekovitim sredstvom DIFLAGAL.

Cilj ispitivanja je bila provera dejstva preparata DIFLAGAL. Posle uzimanja detaljne anamneze, laboratorijsko-bakteriološkog pregleda eventualnog sekreta, laboratorijske analize sedimenta mokraće, kao i rektalnog tušea prostate, masaže radi dobijanja eksperimenta i njegove analize, razvrstali smo naše bolesnika u tri grupe:

  1. Urethritis simplex
  2. Urethroprostatitis chronica
  3. Adenoma prostate

Kapi su ordinirane 3 puta dnevno po 20 kapi, a kasnije 3X2 kapsule tokom tri nedelje.
Praćeni su sledeći parametri subjektivne prirode: bol, pečenje, učestalost mokrenja, zatim, laboratorijske analize mokraća i eksprimata prostate, veličina i osetljivost ove žlezde.
Registrovani su sledeći rezultati na ukupno 35 bolesnika:

 

Prvi efekti poboljšanja javljali su se već u periodu od 3 do 10 dana.

Iz rezultata se jasno vidi da preparat DIFLAGAL ima naročito povoljno dejstvo na smanjenje zapaljivih pronena kod uretroprostatitisa i uretritisa kod kojih nisu laboratorijski otkriveni izazivači. Savremena nauka smatra da je u većini slučajeva u pitanju infekcija Chlamydia trachomatis-om, a koja se leči dugim antibiotskim tretmanom tetraciklinskim preparatima. Ovde je DIFLAGAL u velikoj većini slučajeva dao veoma pozitivne rezultate. To samo ukazuje da je, i uz kauzalno lečanje ovih kliničkih slika antibioticima, DIFLAGAL neobično koristan kao izvaredan adjuvans.

Odlični rezultati dobijeni su i kod adenoma prostate u pogledu smanjenja subjektivnih tegoba, olakšanja, smanjenja učestalosti mokrenja, pa čak i objektivnih nalaza pri rektalnom tušeu.

Ni kod jednog od bolesnika nisu zapažene bilo kakve neželjene nuzpojave pri uzimanju leka.

ZAKLJUČAK : Smatramo da je DIFLAGAL veoma koristan lek, bez obzira što nam njegovo farmakodinamsko dejstvo nije još u potpunosti poznato. Sasvim sigurno deluje na smanjenje zapaljenskih procesa i smanjenje tkivnih otoka. DIFLAGAL može da se ordinira kao jedini lek, ali i kao dopunsko lečenje pre i posle hiruških intervencija na prostati, ili, kao paralelni lek uz antibiotsku terapiju.

Na osnovu svega ovoga i iskustva, velikog broja lekara koji su svoje pacijente tretirali DIFLAGAL-om na način koji je dat u uputstvu za primenu ovog lekovitog sredstva može se sasvim sažeto reci:

  • DIFLAGAL ublažava ili otklanja funkcionalne smetnje mokrenja izazvanih različitim oboljenjima prostate (prostatis ili adenom prostate). Ovo se naročito odnosi na učestalo, otežano i bolno mokrenje.
  • DIFLAGAL ublažava ili otklanja karakteristican bol koji se javlja kod nekih oboljenja prostate. DIFLAGAL se uspešno može primeniti za ublažavanje tegoba koje se mogu javiti nakon hiruškog uklanjanja adenoma prostate ili sličnih hirurških intervencija.
  • Blagovremena upotreba DIFLAGALA može da spreči razvoj bubrežne insuficijencije.
  • Supstanca iz koje se dobija DIFLAGAL je jevtina, a tehnološki postupak je jednostavan.
  • Potencijalni korisnici DIFLAGALA su svi odrasli muškarci (vec od 40. godine starosti) kojih u Srbiji ima preko 2,5 miliona.